Pekka Rinne omkörd i kampen om Vezina Trophy?


Under hela hösten så var det få som tvivlade att Vezina Trophy skulle landa hos Pekka Rinne. Hans räddningsprocent stod i en klass för sig och han var en stor bidragande orsak till Predators framgångar.

Sedan dök Corey Price upp. Corey Price har länge varit erkänds som en av ligans bättre målvakter men har fått kritik för sitt aggresiva bemöttande av skott samt bristande vinnarinstinkt. I mitten av december 2014 hände dock något. För Price är het nu. Det är utan tvekan hans förtjänst att Canadiens har tagit över första platsen i Atlantic division. Han har gått om Pekka Rinne i räddningsprocent på bara två månader, han har dessutom fler bemötta skott än Rinne. Håller Price den här trenden så kommer han utan tvekan att köra om Rinne i racet om Vezina Trophy.

En relativt ny tribute film till Price. Kolla på hans placering, hur han placerar sig precis i utkanten på den blå målvaktsisen. Denna positionering är en av hans främsta kännetecken.


Övriga målvakter då?

Steve Mason:
Ligans bästa handske är skadedrabbad i år, har lite problem med höften som inte vill läka.

Henrik Lundqvist:
"The King" gör en konsekvent säsong. Lever upp till förväntningarna på en första målvakt i NHL. Dock inte tillräckligt bra för att på allvar kunna tävla om Vezina Trophy, behöver öka sin räddningsprocent lite till för att på allvar vara med i slutspurten.

Marc-Andre Fleury:
Ligans bästa målvakt när han är på topp, är den målvakt i ligan som hållit nollan flest gånger i år. Har tyvärr precis som tidigare säsonger problem med att hålla en jämn nivå. Det spelar ingen roll om man håller nollan ena matchen för att släppa in 4 mål i nästa.

Craig Anderson:
Precis som Steve Mason så är Craig skadedrabbad. Har dessutom en ung målvakt bakom sig som choacherna väljer att ge istid till.

Brian Elliot:
Missade ett tiotal matcher under hösten. Spelar dock bra nu efter skadan och kan dyka upp i diskussionerna om Vezina Trophy längre fram i säsongen. En förutsättning är dock att Price eller Rinne tappar kontinuitet eller blir skadade.

Cory Schneider:
Enkelt och rakt fram sagt: han spelar i ett för dåligt lag. Schneider statistik är orättvis vinklad på grund av det dåliga spel som Devils spelar. Han får ta flest skott i hela ligan, men håller ändå en hög räddningsprocent. Vezina Trophy grundas tyvärr på en hel del statistik och Schneider är bättre än hans räddningsprocent.

Kari Lehtonen:
Spelar visserligen för ett erkänt offensivt lag med bistande defensiv, men hans 90,8 i räddningsprocent hör inte hemma i en diskussion om NHL´s bästa målvakter. Snittet för ligan brukar ligga på 91%. Kan dock storspela ibland men behöver ett jämnare resultat.

Tukka Rask:
Precis som Lundqvist gör han en bra och konsekvent säsong. Måste däremot lyfta sin räddningsprocent lite till för att på allvar vara med i matchen.

Braden Holtby:
Böjar nå sina bästa år. Spelar väldigt bra. Skall bli intressant och se hur han växer i vår i och med att Capitals börjar resa sig från den dåliga hösten. Fortfarande för oslippad för att på allvar kunna nå upp till de magiska 93% som krävs för att vara aktuell för Vezina Trophy.

Robert Loungo:
Om Holtby är för oslipad så är Loungo sönderslippad. Har imponerande siffror för hans ålder och är en viktig kugge i Florida, men börjar närma sig 40. Är tyvärr lite för konservativ i sin stil, men har ändå sin andra 92% säsong i rad.

Devan Dubnyk:
Har storspelat sedan traden till Minnesota Wilds. För tidigt för att säga om det bara är en tillfälig förtroende boost eller ifall Dubnyk menar allvar med sitt spel. Lite för sent på säsongen för att han skall kunna vara med på allvar och tävla om Vezina, men definitivt en kille att hålla koll på nästa säsong.

Michael Hutchinson:
Kul för Jets att deras målvakttalang slår igenom i år. Tyvärr för några matcher i år samt 92% lite för lågt för att på allvar kunna tävla om ligans titeln som ligans bästa målvakt. Gör däremot ett kanon år som rookie klassad.
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar