Power Forward, Speluppläggare, Sniper, Two-way forward.


Det är skillnad även på duktiga spelare. Crosby, Ovi och Stamkos är helt olika spelare med olika för och nackdelar. På dessa för och nackdelar byggs ett lag och ett spelsystem upp. För att lättare identifiera dessa spelares förmågor så kategoriserar man spelare efter deras spelstil och fördelar. De riktigt bra spelarna kan falla in flera av kategorierna. Ovi, är ett praktexempel då han både är sniper och powerforward, gamla "Foppa" var både power forward och speluppläggare, Gretzky ett annat exempel som var både sniper och spelupplägare.

Power Forward
En Power forward är en spelare som utnyttjar sin kropp och fysik för att få fördelar i spelet. Relativt hög tacklingfrekvens, offensivt producerande statistik, stort kroppsformat, är typisk statistik som sticker ut. Att stå framför mål och gruffa är en typisk power forwards roll. Deras fysik brukar medföra att de är bra sargarbetare i hörnen.


En David Backes Tribute. Kolla in spelstilen.

Spelupplägare  
Om power forwarden är ett lags muskler så är spelupplägarna hjärnan. När Gretzky slog igenom på början av åttiotalet så revolutionerade han hockeyn. Som en av de första i nordamerikansk hockey började han flytta pucken istället för sig själv. Tidigare var det allmänt vedertaget att spelaren själv individuellt förde pucken in mot mål. Gretzky´s hockey IQ och snabba blick för spelet möjliggjorde en ny spelstil där man hade spelare som "lade upp" ett passningspel för att öppna upp motståndarna och generera chanser.

En av många Crosby Tribute

Sniper
Man behöver mål för att vinna hockey matcher. En Sniper gör just det. En Sniper kännetecknas alltid av en hög målstatistik samt duktiga offensiva förmågor. En bra sniper brukar vara teknisk med puck, ha ett hårt och pricksäkert skott, och snabba skridskor.

Stammer Time!
Two-way forward
En forward som skall bidra lika mycket defensivt som offensivt. Varje år delas "Selke´s Award" ut till den duktigaste defensiva forwarden i ligan. Bra positionering både i offensiv och defensiv zon, hög tekningsstatistik, hög plus minus skillnad är typiska kännetecken.

Herr Z visar vägen.

Vilka kategorier till hör då de olika spelarna. Jag listar 5 av mina personliga favoriter nedanför:

Power Forwards:

1. Wayne Simmonds
Även om han är i minsta laget för en Power Forward så syns det inga antydningar i hans spelstil att så är fallet. Ligans absolut bästa framförmål spelare. Totalt omöjlig att få bort och gör mestadels av sina mål just här. Ligger högt i powerplay statistiken varje år, och tacklar frekvent. En typisk power forward men med ett lite mindre kropssformat.

2. Nick Bjugstad
1,98 hög samt 98 kilo rena muskler så har Nick formatet som krävs för att spela power forward. Att han dessutom har ett snabbt avslut och en bra offensiv blick för spelet bidrar ju också.

3.Nick Foligno
Slår igenom först i år som Power Forward. Har fram tills i den här säsongen betraktas som en effektiv grinder, men i år har poängen hängt med tacklingarna och grovjobbet. 55 poäng på 56 matcher är personbästa för Nick, samtidigt som han fortfarande hinner med att snitta 2,67 tacklingar per match. Vilket är högt.

4.David Backes
Duktig tacklare som utnyttjar sina 100kg till maximal kraft i sargen. Har bra offensiva instinkter, spelar med ett stort hjärta och verkligen ger allt för sitt lag.

5.Troy Brouwer
Washington Capitals trogne power forward. Fem konsekventa 30+ poängsäsonger i ryggen så går Troy som tåget. Att han dessutom tacklar som ett lok och både har snabbhet och positionering är ju bara ett plus i ryggen. Snittar 2,47 tacklingar per match.  

Speluppläggare:

1. Tyler Johnson
Är den bidragande orsaken till att ligans för tillfället bästa kedja går så pass bra som den gör. Palat-Johnson-Kucherov är ostoppbar både defensivt och offensivt. Tyler är mästerdirrigenten bakom hela symfonin.

2. Sidney Crosby
Tror inte den här killen är okänd för någon som kommit på besök här. Ligans bäste speluppläggare och en ikonifiering av spelarrollen.

3. Henrik Sedin
Sveriges duktigaste speluppläggare. I mina ögon vassare passare än bror sin. Verkar som bekant ha en naturlig kemi med sin tvillingbror Daniel.

4. Joe Thornton
Sharks rutinerade speluppläggare har en given plats i listan. Har utmärkt puckkontroll samtidigt och han har storlek och en bra blick för spelet. Med nästan 16 säsonger i ryggen så vet han hur pucken skall slås.

5. Niklas Bäckström
 Har visserligen ett tacksamt jobb. Det finns otacksammare jobb i ligan än att vara spelupplägare till Ovi. Det sagt så leder Bäckström poängligan, Art Ross Trophy nästa?

Sniper

1. Steven Stamkos
"Stammers" direktskott är ökänt. Ligans absolut bästa direktskott framförallt ute på vänsterkanten. Stamkos har varit en stabit målskytt för Tampa och kommer fortsätta vara det i flera år.

2. Alexander Ovechkin  
Strålande offensiv spelare. Har ett laserliknande skott. Skulle egentligen kunna placera sig bland de bästa Power Forwarderna likaså tack vare sin enorma kroppshydda och fysiska stil. Snittar 3,62 tacklingar per match vilket är väldigt högt.

3. Rick Nash
Så länge Rick fortsätter att spotta ut mål så kommer Rangers vara farliga. Fruktansvärt snabb, med bra kroppshydda samtidigt som han är målsäker.

4. Vladimir Tarasenko
Extrem Puckkontroll. Utmärkt en mot en spelare som är väldigt teknisk. Har ett bra avslut och är giftig i zonen. Dessutom har han åren framför sig då han bara är inne på sin andra säsong.

5. Max Pacioretty
Oerhört snabb spelare. Har kroppstorlek och tuffhet för att också bidra nere i sarghörnen. Har ett oerhöt hårt wristskott.

Two-way forwards

1. Henrik Zetterberg
Ligans kanske mest allround spelare. Tror till och med han skulle kunna spela försvarare på NHL nivå. Offensivt skicklig och ett hockey geni.

2. Jonathan Toews 
Oerhört skicklig spelare som liksom Z kan allt. Tar ett väldigt stort ansvar och bidrar både offensivt och defensivt. Förmodligen en av ligans mest eftertraktade spelare. Har vunnit Selke trophy en gång.

3. Patrice Bergeron
Ligan duktigaste tekare. Är duktig offensiv. Har vunnit Selke trophy två gånger.

4. Pavel Datsyuk
Har konsekvent varit med i diskussionen ligans bästa defensiva försvarare i snart 10 år nu. Vunnit Selke Trophy hela 3 gånger.

5. Ryan Getzlaf
Offensivt skicklig men framförallt tar han sitt offensiva ansvar. Finns ingen annan spelare i ligan som täcker fler skott än Ryan Getzlaf. Hela 75 gånger har han täckt skott, vilket han leder ligan bland forwards med. Är även en grym tekare.

2 kommentarer:

  1. Fantastiskt bra blogg för oss som älskar NHL. Har hållit mig vaken många nätter när jag egentligen borde sova... ☺

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du uppskattar den :-) Önskar jag hade lite mer tid att göra den ännu mer aktiv.

      Radera