Den förlorade prinsen?


Sedan Peter Forsbergs storhetstid så har hela hockey Sverige letat efter en ny arvtagare till det arv som Foppa lämnade efter sig. Som en liten doldis började en potentiell prins synas i årets NHL säsongstart. Den doldis har under hösten vuxit sig ännu större och kammat till sig ett järngrepp om den interna poängligan för rookies. Med samma efternamn och en liknande spelstil så är det inte svårt att dra paralleller mellan Peter och Filip Forsberg.

 
Den stora fråga är alltså, är Filip den nya Foppa?
Filip ses som rätt så klar för Calder Trophy, som storfavorit så är han utan konkurrens i poängligan och han har vuxit till en nyckelspelare i Nashville där han även tagit plats i första kedjan. Om Filip får ta emot den eftertraktade bucklan som delas ut till årets bästa nykomling så är han den fjärde svensken i historien som tilldelas äran. Foppa var först med att få utmärkelsen, följd av Daniel Alfredsson året därefter, Gabriel Landeskog blev senare tredje svensk att tilldelas pokalen. Tack vare Filips efternamn så har självklart likhetstecken försökts att ritas upp mellan honom och Peter "foppa" Forsberg. Hur långt ifrån varandra ligger de spelmässigt och är Filip värdig den tron som många vill att han träder upp på, det gigantiska arvet som Peter Forsbergs efterträdare.

Peters hockeykarriär före NHL
Peter gjorde ett smart val när han draftades till NHL. Han ansåg sig själv vara fysiskt för liten för att göra en bra säsong och valde därför att stanna i MODO en extra säsong och bygga muskler och storlek. Filip valde inte samma linje och det är nog därför som Filip dykt upp lite som gubben i lådan den här säsongen. Trots att han är tre centimeter längre än Peter så vägde han nästan 10kg mindre i slutet av förra säsongen. Denna viktskillnad gör oerhört mycket ifall man skall försöka spela det fysiska spel som Peter Forsberg spelade. För Peter var fysisk, så pass fysisk att en del hockeyanalytiker väljer att kategorisera honom som en powerforward. Filip har uttryckt i flera intervjuer om hur han inspireras av Peters fysiska spelstil men än så länge har han inte fysiken till att bemästra stilen fullt ut.

Den smutsiga delen
Det finns en hel del romantik runt Peter bland svenska hockey fanatiker. På andra sidan atlanten så var Peter däremot erkänd som en rätt så skitig spelare som var duktig på att provocera sina motståndare, en så kallad "Agiator" i nordamerikanskt hockeyslang. Filip är inte ens i närheten av denna lite skitiga och med nödvändiga egenhet. Visserligen är det hårt att som rookie börja mucka med motståndarlaget och framförallt med Filips lite mindre kroppshydda.

Tekniken
Här har Filip alla egenskaper som behövs för att axla ansvaret. Jag vågar till och med säga att Filips skott är bättre, mer pricksäkert och har även potential att bli hårdare. Filips vristskott är dödligt som ni ser i videon ovanför.

Den berömda vinnarskallen!
Med ett antal silvermedaljer i bakskallen så är det svårt att säga ifall Filip har samma vinnarskalle som Peter. Peter var känd som den spelare på isen som hatade att förlora. Alltid, det var det värsta han ville. Filip måste inneha den instinkten för att bli lika bra. Det stora provet blir Stanley Cup i år. Där kommer hans vinnarskalle att sättas på prov och se om den kan jämföras med hans förebild.

Domslutet!
I dagsläget saknar Filip fysiken för att efterlikna sin förebild. Han har inte heller Peters skitiga spelstil eller tuffa spel. Enligt mig så har Filip blivit så bra i år tack vare att han inte försöker spela som Peter Forsberg längre. Han letar ytor och förlitar sig mer på sin teknik och snabbhet än styrka. Peter är svår att klassificera som hockeyspelare, dels för att han var något så ovanligt som en fysisk center med powerforward anlag som mixades med stark puckhållare och speluppläggare. Det var detta som gjorde honom så förbannat bra. Det var dock den fysiska biten och viljan att ge hundra procent i varje närkamp som gav honom den skadedrabbade karriär som han fick i slutet. Jag hoppas att Filip inser att han inte är någon Peter och fortsätter att köra sitt eget race, det går att lyckas spela bra hockey i NHL utan att vara fysisk. Tror ni mig inte? Fråga Gretzky!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar