Hårdvaror och vinnare


Upplopsklockan ringer och snart är det dags. Stanley Cup nalkas och jag bunkrar upp för årets största sport händelse.  Det är lite för tidigt att på börja laganalyserna än, men jag kommer förmodligen påbörja arbetet nästa gång jag postar här på bloggen. Innan vi drar igång med slutspelet så måste vi ju däremot ha en klassisk "Trophy tracker" nu när säsongen börjar dra sig mot sitt slut. Vi rullar igång:

Hart Trophy

Som vanligt är det ett tufft race för den mest åtråvärda av alla priser. Ligans MVP, mest värdefulla spelare. I en säsong där vi saknar en 100+ poängskytt så ligger min röst på Corey Price i Montreal Canadiens. Med sitt absolut vattentäta målvaktspel så har han spikat igen Montreal målet och dessutom tagit Canadiens till toppen av ligan. I mina ögon den spelare som absolut haft störst betydelse för sitt lag. Alex Ovechkin verkar efter en trög start på säsongen göra en slutspurt mot andra platsen. Då Capitals nya coach sen vintras Barry Trotz lyckats få Ovi att ta ett helhetsansvar på isen så har han faktiskt i mina ögon levt upp till sin lön. Vilket jag inte ansett tidigare. John Tavares tar en tät tredjeplats. Han var hypad redan som draftpick och i år så har han verkligen lyft sitt Islanders till nya nivåer. Kommer han att tangera sitt eget årsbästa på 81poäng denna säsong?

Lady Byng Trophy

Delas ut till den spelare som visat prov på både skicklighet på isen och god sportmannaskap, eller översatt till begripligt språk: Tilldelas den nyckelspelare i ligan med lägst antal utvisningsminuter.Detroits Pavel Datsyuk ligger bra till här i år igen, med enbart åtta minuter i utvisningbåset på hela säsongen. Det blir i såna fall femte gången han vinner pokalen, vilket i sin tur visar på vilken enastående spelare Pavel egentligen är. Chicagos Patrik Kane ligger bra till med sina 10 utvisningminuter, San Jose´s Logan Couture är också en kandidat med sina 12 utvisningminuter.

Vezina Trophy

Förmodligen den enklaste att förutspå. I höstas var loppet lite mer osäkert och allt pekade på Pekka Rinne. Runt omkring jul blev dock Pekka omkörd av  Corey Price som har dominerat hela våren. Corey Price som Vezina Trophy vinnare med Pekka Rinne som välförtjänt tvåa. Cory Schneider självklar trea som förmodligen kunnat utmana de övriga två i ett bättre lag.

Calder Trophy 

Filip "Lill-Foppa" Forsberg verkar bli omkörd på mållinjen av "Johnny Hockey", Johnny Gaudreau. Hela säsongen har han luggit i "Lill-foppas" fotspår och jagat i poängligan för nykomlingar, för att nu nyligen passera. Välförkänt enligt mig då Johnny Hockey har haft en enorm betydelse i sitt lag, Forsberg däremot har haft en liten fördel av att spela i ett av NHL´s bästa lag. Tredjeplatsen då? På håret jämnt mellan John Klingberg och Aaron Ekblad enligt mig. John har fler poäng på färre matcher, Aaron spelar ruskigt bra för sin ålder och har tre år tillgodo på John Klingberg.

Art Ross trophy

Ligans poängkung. Totalt öppet race här. Ovechkin leder med en poäng över Crosby, Tavares, Bäckström. Kan egentligen sluta hur somhelst men jag tror Ovechkin eller Tavares tar hem slutspurten. Crosby är också ett alternativ. Skulle vara riktigt kul ifall Bäckström norpade trofén framför lagkamratens näsa!

James Norris Trophy

Ligans bäste back. Erik Karlsson ligger riktigt bra till för denna i år. I mina ögon förtjänar han den och han får min röst. Han leder poängligan bland backar. De matcher jag har sett honom i år har han varit fenomenal och hans utspel ur blå zon är bättre än någonsin. Roman Josi som klar tvåa, inte många som lyckats med konststycket att överglänsa Shea Webber, Josi har lyckats med just detta i år. Tredjeplatsen säger jag PK Subban med viss tvekan. Duncan Keith och Drew Doughty är två minst liks värda kandidater till tredjeplatsen.

Conn Smythe Trophy

Årets mest betydelsefulla spelare i slutspelet. Stanley Cup har ju inte börjat än så denna återkommer vi till längre fram.

Bill Masterton Trophy

Den här fina pokalen glöms ofta bort. Den tilldelas den spelare som trots enorma motgångar utanför isen visar stort prov på uthållighet och kärlek till hockeyn. Några exempel pristagare:

2013-2104 Dominic Moore återvände till hockeyn efter en 18 månaders långt uppehåll för att ta hand om sin döende fru med levercancer.

2012-2013 Josh Harding höll nollan efter sin förta diagnos av MS. Var sedan borta 33matcher för att återvänd raka vägen in Stanley Cup slutspelet.

Årets pristagare då? Det är ju nästan omöjligt att gradera tragedier men min gissning är.

1. Rich Peverley´s karriär slutade med en hjärtattack på bänken 2014 säsongen. Hela NHL stod stilla när detta inträffade.  Nu är han tillbaka som coach i AHL och försöker komma tillbaka in i hockeyns värld. Videon till den tragiska händelsen hittar ni här.

2. Olli Maatta är kanske historiens mest olycksdrabbade rookie. Lovande talang med framtiden för sig. I Våras opererade han axeln och förväntades vara borta 4-6månader. Olli kämpade sig tillbaka lagom till säsongstarten. Någon vecka efter permiären tillkännages att Olli skall operera bort en eventuell cancer tumör i nacken. Han är tillbaka på isen i November men blir i December diagnosierad med påssjuka. När han kommer tillbaka i Januari så slår han upp sin gamla axelskada och måste operera återigen vilket resulterar i att han missar hela säsongen. 20 åringen gjorde 9 poäng på 20 matcher.

3. Nick Foligno har sin livs säsong som kapten för Columbus. Vad många inte vet är att hans nyfödda dotter under året kämpat med ett allvarligt hjärtfel och varit nära döden. Det verkar i alla fall som att allt slutat väl för Nicks dotter.

Ted Lindsay Award

NHL´s mest värdefulla spelare enligt spelarna. En av de svåraste troféerna att förutse då det handlar så mycket om hur saker och ting upplevs på isen. Min gissning är Tavares, Price eller Ovechkin i år igen. Kanske Crosby.

Jack Adams Award

Årets bästa coach, eller den coach som bidragit mest till sitt lag. Winnipeg Jets Paul Maurice poppar upp i min skalle som en given kandidat. Han har verkligen lyckets forma ett riktigt kämparlag som är en fröjd att se. Barry Trotz i Washington har också gjort ett kanonjobb och är den första coach som lyckats få 100% utdelning av Ovi. Kan vara nyckeln till conference final. Jon Cooper har också gjort ett kanonjobb genom lyfta fram Tampas ungdomar och dessutom lyckats få dem till att bli en offensiv maskin. Tampa har snittat fler mål per match än något annat lag i NHL och merparten står Tampas ynglingskedja för. Inte nog med att de är unga, kolla hur de draftades: Palat i sjunde rundan, Kucherov i andra rundan och Johnson missades helt i draften. Snacka om att bygga guld av bly.

Frank J Selke Award.

Årets bästa defensiva forward. Teows är ju alltid en bra kandidat här. Datsyuk har ju vunnit välförtjänt många gånger och han är inte sämre i år. Personligen håller jag nog Ryan Getzlaf som favorit i år bra teckningsprocent och flest blockerade skott av en forward..

William M. Jennings Award.

Henrik Lundqvist ligger bra till här, Corey Crawford på andra plats och Carey Price trea. En ren statistik pokal som tilldelas den målvaks som släppt in minst mål men spelat över 25 matcher för sitt lag.

King Clancy Award

Tilldelas den spelar som visat bäst ledarskap både på isen och även bidragit till sitt samhälle runt sig. Den här är väldigt svårt att bedöma enligt mig då jag inte har tillgång till vilka fonder spelarna har startat eller om och vart de skickar bidrag. Det framgår också väldigt sällan i tidningsartiklar och webbpublikationer ifall det är spelaren på eget initiativ som åkt till sjukhuset (eller annan humanitär aktivitet) eller ifall det är klubbens PR avdelning som beordrat det. Jag hoppar att ranka den här då jag inte har all information.

NHL Foundation Award.
  
Tilldelas den spelare som applicerar hockeyn grundvärderingar; Uthållighet, Laganda och Hängivenhet i samhället utanför Hockeyn. Den här är precis som King Clancy Award väldigt svår bedömd då det är svårt att veta vad spelarna gör på eget intiativ och vad som beordras av Klubbens PR avdelning. Jag vet att Jordin Tootoo i New Jersey blivit nominerad av sin klubb tack vare det arbete som Jordin Tootoo lagt ner på självmordbenägna individer efter hans egen brors självmord 2002. Slänger ut en gissning på honom som finalist.

Maurice "Rocket" Richard Award

Tilldelas den i grundserien som gjort flest mål. Alex Ovechkin kommer vinna denna, inget snack om saken. Han leder med sju mål före Stamkos för tillfället och verkar inte ha några tankar på att slå ner på tempot. Stamkos välförtjänt två, hade förmodligen kunnat utmana om titeln ifall inte Tampa´s andrekedja spelat så förbannat bra och tagit istid från honom. Rick Nash förmodligen trea.

Mark Messier Leadership Award

Tilldelas den spelare som visat bra ledaregenskaper genom att leda sitt lag genom eget exempel på isen, motivera sina lagkamrater och bidra till samhället. Priset delas ut och finalisten väljs av självaste Mark Messier själv. Henrik Zetterberg ligger bra till för att kunna bli den tredje svensk som tilldelas priset. Dallas Stars Jamie Benn är ett andra alternativ som visat enorm ledarstil i många år. David Backes är också en kapten som visat klass på isen och föregått med bra exempel.

NHL General Manager of the Year

Som titeln säger. Årets GM. Lite tidigt att avgöra den här pokalen då vi inte har sett frukten av transferfönstrets utdelning än. En klar finalist i mina ögon är Steve Yzerman, Tampa Bay Lightning. Han har visat oerhörd spelarbedömningsförmåga när han fångat in talanger som Palat, Kucherov, Paquette, Johnson, vilka byggt en bra grund i Tampa. Garth Snow har gjort ett jättejobb i Islanders och äntligen lyckats få detta anrika lag till toppen. David Poile i Nashville Predators har lyckats bygga en effektiv offensiv på en kostsam defensiv grund.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar