Butterfly och Hybrid - En snabbtitt på målvaktstilar.


Egentligen är inte ordet stil rätt. De olika stilarna kategoriseras nämligen genom hur ofta målvakten använder sig av en viss teknik, butterfly tekniken. En målvakt som nästan alltid använder sig av butterflyräddningar är vad som kallas i hockeytermer en butterfly målvakt. En målvakt som använder sig mer sällan av butterfly rörelsen kallas hybrid då den blandar butterfly med övriga räddningsmanövrar. Den tredje stilen kallas för Stand Up och är mer eller mindre utdöd i modern hockey idag.

Stand Up - Den gamla klassikren!

Stand up stilen är en gammal förlegad stil som var populär en bit in i 80-talet för att sedan gradvis nästan helt försvinna till förmån för butterfly stilen. Stilen går ut på att målvakten står högt upp med kroppen och använder sin klubba och plock för att rädda skott. Denna stil är mer eller mindre utdöd idag i NHL då den anses för ineffektiv att stoppa snabba skott, skott med dålig sikt samt styrningar. Då den förlitar sig helt på målvaktens reflexer och smidighet mer än positionering och täcka ytor med kroppen så har stilen haft svårt att värja sig från den moderna hockeyns snabba skott och tempo där målvakten inte alltid har tid att se pucken innan han gör räddningen.

Butterfly - Populäraste och säkraste

Den 23:e februari 1985 åkte en ung kille ut på isen i New Montreal Forum. Han hade fått mycket kritik för sin ovanliga målvaktstil som gick ut på att spela med låg tyngdpunkt för att snabbt kunna gå ner med bägge knäna och trycka ut fötterna mot vardera stolpe. Stilen ansågs för förutsägbar bland etablerade målvakter i NHL. Året därefter tar han plats som förstemålvakt i sitt lag under slutspelet där han leder dem till sin första Stanley Cup. Patrick Roy hade klivit in i hockeyvärlden och därmed butterfly stilen.

Patrick Roy revolutionerade sättet en målvakt förhåller sig till spelet och hur man räddar pucken. Genom att ha en låg tyngdpunkt i sin grundställning så kunde han gå ner mycket snabbare i vad som kallades för en butterfly räddning, med knäna mot varandra och skridskorna mot stolpändarna så täckte han hela nederdelen mot isen och täckte av mitten av målet med sin kropp.  


Butterflyräddning

Den nya stilen som medförde stora fördelar gick inte obemärkt förbi. Butterflyräddningen var den rörelse som täckte mest ytor i målet. Den lämnade nästan enbart luckor vid målvaktens bägge övre hörn vilka var betydligt svårare att pricka. Vid 90-talets början hade nästa generation målvakter tagit plats i NHL och butterfly blev snabbt och kvarhåller än idag platsen som den populäraste stilen för målvakter. 

Butterfly stilens fördel är att den är väldigt effektiv på att stoppa skott och dragningar då den täcker upp en så stor del av målet. Det som kännetecknar en modern butterfly målvakt idag är att han går ner på knän och täcker ytorna mot isen och kroppen i mitten av målet och förlitar sig på sina reflexer enbart i de övre hörnen, resten täcks av kroppen. 

Butterfly stilens nackdel är att den är benägen att släppa returer samt är förutsägbar. En butterfly målvakts svaga sida är alltid hörnet ovanför klubbsidan, vilket kan utnyttjas av duktiga skyttar. Den lägre ställning gör också sidoförflyttningar lite långsammare samt medför lite högre skaderisk.


Henrik Lundqvist är en av NHL´s mest utpräglade Butterflymålvakter och en av de mest framgångsrika.

Hybrid - nästan butterfly

En hybrid målvakt kännetecknas ironiskt nog av att han inte går ner i butterfly ställning fullt så ofta som en renodlad butterfly målvakt, utan väljer andra räddningsrörelser som inte är lika vanliga. Med en högre ställning så förlitar han sig mer på sina reflexer och sin smidighet för att stoppa pucken. Det sagt så är han aldrig så högt upp som i den gamla stand up stilen utan kan även gå ner i butterflyräddning (även hos en hybridmålvakt är butterfly den vanligaste räddningen). Fördelen med denna stil är att den inte är så förutsägbar som butterfly stilen, den ger också målvakten mer kontroll över pucken vilket ger mindre returer. Den högre kroppshållningen medför också snabbare sidoförflyttningar och något mindre skaderisk. 

Nackdelen är att den är svårare att hålla hög räddningsprocent med då den är mindre förlåtande. Den kräver också ofta en högre vighet och snabbare reflexer än butterfly.  


Ryan Miller är en typisk modern hybrid. Här är en tribute video till honom under åren i Sabres.

Vilken målvaktstil är bäst?
Denna fråga är omöjlig att svara på. Butterfly stilen är helt klart populärast och används  bland flera toppmålvakter. Den ger en stabil målvaktsinsats och coachen vet vad han har. Hybridstilen är mera av ett wildcard, och kräver mer av målvakten. Personligen tycker jag att hybrid målvakter tillför mer till nöjet att se på hockey då det är en roligare spelstil att se på än en målvakt som gör samma rörelse om igen. Hybriden har en liten fördel mot duktiga prickskyttar gentemot butterfly som är har en fördel mot vanliga skott som inte placeras högt uppe i hörnen.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar