Draftlöften i VM


Jag kollar sällan på landslagshockey. De få gånger OS och VM sker utanför NHL-säsongen så följer jag Svenska landslaget, men annars är måttligt intresserad av internationell hockey. För mig förtar sig hela känslan med att se landets bästa hockeylag när inte de bästa spelarna är med på isen. Man vet att killar som Erik Karlsson, Niklas Bäckström, Filip Forsberg, Henrik Zetterberg inte representerar Sverige på isen. Det blir som ett B-landslag där de som inte platsade i NHL får delta.

Det sagt så älskar jag internationell juniorhockey. Dels för att de ofta bjuder på bättre ishockey än seniorerna, men framförallt för att det första gången man får se "Draft-Picks" på riktigt. VM är den första riktiga chansen för spelarna att visa vilken potential de har. 

Nu är årets VM slut och föga förvånande så tog Kanada hem titeln. Inga konstigheter där, en nation som alltid har det bästa laget, och så även i år. Juniorhockeyn i Kanada är en helt annan nivå än i Sverige och även om vi producerar en fyra till sex spelare i toppnivå varje år så producerar Kanada trettiotalet. Sveriges egen placering var en besvikelse. I mina ögon gick laget som tåget i början av turnering men tappade gnistan och energi i slutet. När Pär Mårts inträder bland expertkommentatorerna och påpekar att "de fortfarande är pojkar, och att huvudsaken är att spelarna har kul", så sätter han fingret på en av de viktigaste förändringarna i internationell juniorhockey! Pär har nämligen fel, han har inte haft mer fel sedan har förkunnade sin egen förmåga att använda tvåvägsbackar. Dessa "grabbar" är arton år och skall nästa säsong ta plats i NHL. Aarron Ekbladh i Florida Panthers har redan tagit plats i sitt Florida Panthers, och därför inte representerade sitt Kanada. Kraven och framförallt pressen på att lyckas flyttas allt längre ner i åldrarna. Spelarna skeppas över tidigare till USA för att fortare kunna komma in i det snabbare spelet. Duktiga rookies lyfts upp i NHL tidigare än vanligt, och konkurrensen blir således högre. Det finns en liten myskänsla inom svenska hockeyn, att man skulle ha god tid på sig att utvecklas, att man inte skall känna någon press, att tiden finns där. Inget kunde vara mer felaktigt.  

Svenska Hockeyförbundet måste ställa lika höga krav på sina juniorer som det verkliga yrkeslivet gör, med andra ord NHL klubbarna. Spelarna ska det här året, för första gången försöka ta plats i världens bästa hockeyliga. Att säga "huvudsaken de har kul", "de är bara grabbar" samt "juniorhockey skall vara roligt" är inte bara att förringa deras skicklighet, men också en otjänst mot spelarna. För deras verklighet ser inte ut så, NHL väntar nästa år och med det krav och en press som inte ens Pär upplevt.    

Nog pratat om Pär och Svenska Hockeyförbundet, detta är ju trots allt en NHL blogg. Som jag skrev tidigare så är Draft picks det som gör juniorhockeyn intressant. Nedanför rangordnar jag de tio draftade juniorspelare som jag tyckte såg mest intressant ut under årets JVM:


Nr 10: Anthony DeAngelo - 2014 round 1 #19 overall by Tampa Bay Lightning


DeAngelo är en offensiv back med utmärkt snabbhet och puckkänsla. Under JVM gjorde han 2 mål och en assist vilket inte är helt uppåt väggarna med tanke på att hans USA åkte ut redan i kvarten. Saknar tyvärr storleken för att bli en back med stora minuter, men han sticker ut med sin snabbhet och sina offensiva kvalitéer. Då han är draftad av Tampa så kommer jag naturligtviss följa den här killen extra noga!

Nr 9: Oscar Lindblom 2014 round 5 #138 overall by Philadelphia Flyers


Lindblom är kanske VM´s största skräll. För mig och många andra hade han passerat helt under radarn. Hårt arbetande tvåvägsforward som uppenbarligen lyckats jobba sig framåt. Nu återstår det att se ifall detta var en lyckoträff av Lindblom eller så har Flyers gjort ett riktigt kap!



Fysisk grovjobbare som också har bra skott. Väldigt bra forecheckare och jobbar bra nere i sarghörnen. Jag tror han har en fördel av att hans spelstil passar väldigt bra in i Los Angeles Kings sätt att spela. Kanske Sveriges nya powerforward? 



Fruktansvärd snabb spelare, bra skott och väldigt bra blick för spelet. Kan bli Danmarks storspelare. Resultaten och framgångarna måste sättas i perspektiv mot att Nikolaj är hela Danmark. Toppspelare som jag hoppas kommer slå igenom. Kommer betyda mycket för dansk ishockey!



Fem mål på fem matcher. En powerforward i sin renaste form som redan lärt sig att använda sin kropp på rätt sätt. Har redan fysiken för att kliva upp i NHL. Håll ögonen på denna.



Schweiz motsvarighet till Pavel Bure. En personlig favorit. Snabbhet är nyckelordet här, snabba skridskor, snabb puckföring, snabbt avslut. Jag tror Fiala har potential till att bli Schweiz förste spelare att göra över 500 mål i NHL. Gratulerar Nashville Predators till ett utmärkt draftval.



Renodlad prickskytt som är tidig i utvecklingen. Har redan gjort 5 mål på åtta matcher för Boston Bruins sedan VM avslutades, och hade en bra säsong i VM. Ses som ett mycket lyckat draftval redan i år vilket är mycket tidigt. Har Boston äntligen fått den offensiva spets som laget letat efter?




Dallas finske stjärnback var en fröjd att se på isen. Tyvärr hittar jag inga bra videos på Youtube som gör honm rättvisa. Spelskicklig och duktig med pucken inte bara spelar han bra offensivt utan blockerar skott och visar total orädsla. Hög vinnarskalle och riktig kämpaglöd. Stabilt val av Dallas och det ska mycket till för att den här ska floppa.




Sveriges nya stjärnskott. Oerhörd blick för spelet, bra spelförståelse. Har potential till att bli en stor speluppläggare. Spelade JVM med stor press på sig då han är draftad av Toronto. Sveriges utan tvekan bästa spelare under turneringen och en viktig kugge i laget. Har oerhört högt hockey-iq och ser passningslösningar som ingen annan. Hela hockeysverige håller andan och hoppas.



Föga förvånande Sam Reinhart på förstaplats. Draftad tvåa i hela draften just före just Aaron Ekbladh som redan etablerat sig i Florida Panthers och därför inte deltog i JVM. Komplett offensiv hockeyspelare både med bra spelsinne, skicklig spelupplägare och bra bössa. Måste bevisa att han klarar av den mentala påfrestningen av NHL spel, men definitivt turnerings bästa spelare utav draft picks.

Hedervärt omnämnande: Denis Godla - Ej Draftad

Listan ovanför är bara från årets draft. Jag har inte tagit med odraftade spelare eller spelare från 2013 års draft. Därav så få kanadensare i listan. Det är dock en spelare som jag verkligen vill lyfta fram. Denis Godla skulle ha blivit draftad 2014 om man tittar på åldern, men han gick helt under radarn för NHL´s scouter. Efter en extremt bra JVM turnering där han även blev nämnd till turneringens MVP så antar jag att diverse scouter därute jobbar för högtryck. För oss hockeybedömmare, så är det svårt att inte dra på smilbandet och dra parareller. När man tittar på målvaktstilen, viljan att rädda pucken, de otypiska räddningarna så väcks minnen. Det finns bara en annan målvakt som spelar på det sättet. Är Denis Godla den nya arvtagaren av Dominik Hasek´s stil? En stil som inte sett sin like till varken innan eller efter "The Dominator". Det här är första gången jag ser en målvakt påminna om Hasek och den målvakstil han använde sig av. Bara tanken på att denna potentiellt nya "Dominator" är odraftad ger mig gåshud!  





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar