Vikten av straffar och en svensk doldis?



Straffskyttar i NHL har fått en allt viktigare roll genom åren. När de nya reglerna om att alla matcher där övertiden slutade lika skall avgöras genom straffar infördes ökade vikten av att ha stabila straffskyttar i laguppställningen. Då det vinnande laget får två poäng och kan klirra in en seger så bygger det snabbt på efter några matcher. Halvväggs in i säsongen så kan vi se betydelsen.

Detroit Red Wings:
Trejde plats i Atlantic division med 59 poäng på 45 matcher. Divisionsledarna Tampa Bay har 62 poäng på 47 matcher. Detroit Red Wings har enbart 1 straffvinst av 8 möjliga. Av dessa 8 straffar så har Detroit vunnit enbart 1. Det är alltså åtta potentiella poäng ifall de vunnit samtliga. Hade Detroit Red Wings lyckats vunnit enbart hälften av sina straffläggningar så hade de varit divisionsledare nu.

 Los Angeles Kings:
Är ett underpresterande lag. Bra balans mellan offensiv och defensiv så checkar laget in precis under Stanley Cup slutspel i mitten av säsongen. Nu måste man ha i åtanke att Pacific är den helt klart svåraste divisionen så placeringen i tabellen är lite missvisande över hur pass bra laget egentligen är. Kings har för tillfället 51 poäng, de delar Wild Card platsen med Calgary som också har 51 poäng. Nästa steg upp är Vancouver med 53 poäng på 43 matcher. LA kings straffstatistik är lika  katastrofal som Detroits. Precis som Red Wings så har de 7 av 8 straff förluster. Hade de i sin tur vunnit hälften av sina straffläggningar så hade de varit på en Stanley Cup plats i dagsläget. LA Kings har i dagsläget makalösa 22 missade straffar i rad! Den usla straffstatistiken kan vara en faktor som lämnar Kings utanför Stanley Cup.

New York Islanders:  
Stjärnskottet och offensivt vassa New York Islanders har en stabil första position i Metropolitan division med 61 poäng på 41 matcher. 7 av dessa matcher har avgjorts på straffar där New York Islanders har vunnit 6 av dem. Dessa straffar är anledningen till att Islander ligger före favorittippade Pittsburgh Penguins med 3 poäng.

Anaheim Ducks:
Anaheim Ducks håller första platsen i den stenhårda Pacific Division. Anaheim har hela 11 matcher som slutat med straffar. Därtill ett par matcher som slutat i övertid. Deras kämpaglöd har medfört att de vänt många matcher och är det lag som gått till flest övertid och straffar i hela NHL. Utav dessa 11 matcher har man vunnit 7 av 11. Anmärkningsvärt med Anaheims straffskyttar är att det är en straffläggare ifrån tredjekedjan som ständigt är bland de tre första straffläggarna, nämligen svensken Jakob Silfverberg. Med elva lagda straffar och 7 av dem lyckade så är han en av ligans bästa straffskyttar. I ett lag som avslutat nästa en fjärdedel av sina matcher på straffar så har han haft enorm betydelse för Anaheims poäng denna säsong.


Jakob Silfverbergs avgörande straffmål mot Kings


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar