Grinder, Pest and Enforcer.


Playmaker, sniper och powerforwards är välbekanta spelarroller som de flesta hockeyintresserade känner till, men man kan inte bygga ett lag på enbart superstjärnor. Ett lag behöver vara komplett, stjärnor behövs men även grovjobbare som är villiga att utföra det nödvändiga skitjobbet. Jag tänkte lista tre tyiska spelarroller som används frekvent inom NHL och några exempel på spelare som är typiska för just den rollen.

Pest
Pests kommer ifrån engelskans "pest" och innebär just ohyra. En pest har som uppgift att komma innanför motspelarens skinn och få dem att komma ur balans. De använder sig både av sig fysik och verbalförmåga till att få sina motspelare att tappa fattningen. Steve Ott har länge ansetts som en av ligans värsta "pests". I år har han haft ett mer balanserat spel i St. Louis Blues men ta en titt på den videon från hans tid i Dallas när han slickar på motståndarens hjälmvisir.



I och med det nya lönetaket så värdesätter GM (general managers) pests som även bidrar till spelet. Innan lönetaket begränsade laguppställningarna så kunde man kosta på sig en dyr plåga som enbart cirkulerade isen som en plågoande för motståndarna. Nuförtiden så är budgeten mer tight och man måste ha ut det mesta ifrån alla sin fyra linor, däremot så uppskattas en plågoande i uppställningen som kan få motståndaren ur balans. 

Matthew Barnaby ses av många som den främsta "pesten" genom tiderna. Här är en "Tribute" video för honom som ligger på youtube och ger en djupare insyn i hur spelarollen fungerar.



Enforcer
Hur skyddar man då sina Rookies och världsstjärnor ifrån Pests? Man skaffar en större kille som har till uppgift att sätta dessa på plats! Enforcers sätts in på isen när man anser att det har gått för långt. En enforcer ska slänga handskarna för att skydda lagets övriga spelare. En stor skillnad mellan pests och enforcers är att enforcers sätts in för att plocka ut pests genom ett regelrätt slagsmål och visa vem som bestämmer. En pest däremot finns till för att mer passivt hacka och psyka sina motståndare men skall försöka hålla sig ifrån slagsmål med spelare som är sämre än honom. En enforcer skall ta de slagsmål som lagens stjärnor inte har råd att ta samt straffa motståndarnas pest så att de inte vågar gå för långt i psykningar och trakasserier som skulle kunna störa enforcerns lagkamrater.

Precis som med pest så har kraven på enforcers blivit hårdare sen lönetaket infördes och man söker nu enforcers som har mer bredd på sitt spel. Det räcker inte med hårda nävar utan man måste också bidra till spelet.

Shawn Thornton spelade sju säsonger i Boston Bruins innan han släpptes som free agent. Två veckor senare signades han av Florida Panthers. När Panthers besökte Boston Bruins i deras hemma arena spelades denna hylningsvideo i skärmarna på arenan för Bostons före detta Enforcer


En som brukar betraktas som ligans bästa Enforcer är Brian McGrattan. Precis som många andra enforcers så har han lite istid och har enbart spelat 7 matcher i år. Det är ett ytterligare bevis på att spelarrollen håller på att ändras till att innebära mer bredd. Just den här säsongen står många slagskämpar som free agents eller är nedflyttade till farmaligan. Däremot fortsätter slagsmålen ute på isen, vilket man kan följa på hockeyfights.com. 



Som ni ser så gör det ont att gå upp mot den här killen. I år har han inte behövt gå upp en enda gång utan blotta närvaron på bänken verkar vara nog för att pesten i motståndarlaget skall hålla sig i skinnet.

Grinders
Pucken kommer inte fram till storstjärnorna av sig självt. En grinder är en spelare som jobbare hårt ute på isen. Han nöter ut motståndarna ute i sarghörnet, slutför sina tacklingar, blockerar skott. Det han saknar i skicklighet tar han ut i ren viljestyrka och stryktålighet. Grinders blir allt mer populära då de även börjar få ta över pest och enforcers arbetssysslor. En bra grinder har en hög andel tacklingar i statistiken och många blocerade skott. Han jobbar stenhårt nere i sarghörnet där hans arbete är att vinna puck och spela fram bättre spelare. Grinders tar ofta plats i fjärdelinan där de har som uppgift att vinna puck och trötta ut motståndarna. Speciellt under Stanley Cup slutspel brukar grinders lyftas fram då deras sargspel och många tacklingar är oerhört uttröttande för motståndarna att gå upp emot 7matcher i rad. 

I videon nedanför så ser ni hur en av (enligt mig) ligans bästa grinders Tommy Wingels visar hur en bra grinder skall spela. Tyvärr leder inte situationen till ett mål då Logan Couture slår en felpass som låter pucken gå ur offensiv zon. Wingels lägger ner pucken i sarghörnet fullföljer ner och vinner en tacklingsutmaning gentemot självaste Zdano Chara, drar på sig två Boston Bruins spelare och pucken lyckas ta sig till Logan Couture som borde ha slagit ett bra pass bak till en försvarare som då hade ostört kunnat gå fram i zonen och skappat ett bra skottläge (Då bägge backarna var fördröjda bakom målet). Tommy Wingels ligger på fjärdeplats i antalet landade tacklingar i ligan och har 16 blockerade skott på 23 matcher. 



Många höjer nog på ögonbrynen och drar likhetstecken mellan Powerforward och Grinders. VIlket stämmer till stor del. Många grinders blir powerforwards senare i karriären när de utvecklas. En Grinder forward som producerar poäng blir ofta en powerforward tack vare den fysiska spelstilen. Ryan Callahan var en av ligans bästa grinder innan han utvecklades till den power forward han är idag. 

Det finns även defensiva grinders. Dan Girardi i NYR är ett bra exempel. Med 57 landade tacklingar och 50 blockerade skott på 20 matcher står han som en av ligans främsta kämpar.


Hur ser framtiden ut?
Det uttrycks en oro i NHL kretsar att Enforcers och Pests skall fasas ut ifrån hockeyn. NHL har tagit krafttag mot slagsmålen och boardings. Stjärnor som Sidney Crosby har fått sin karriär hotad av hjärnskakningar, och vi alla kan ju relatera till Peters Forsbergs för tidiga pension. 

Utav alla åtgärder som tagits mot hockey fighter och boardings så tror jag ändå att lönetaket är det som bidragit mest. Lönetaket i kombination med att man använder fyra kedjor betydligt mer idag än förr bidrar till att GM inte har råd att sätta in starka Enforcers med mediokra spelförmågor. Jag tror inte enforcers kommer försvinna, inte heller kommer pests att bli lugnare. Den psykologiska delen av spelet är för viktig för det. Däremot kommer grinders att få ta över dessa roller vilket vi redan ser idag. TBLs Radko Gudas är en grinder som även har funktionen att agera som pest. Han är ingen Matthew Barnaby men han lyckas med det han skall göra samtidigt som han bidrar på isen. 

Rätt eller fel?
Hockeyfight och fula tacklingar är ständigt uppe för debatt både här hemma och i NHL. I mina ögon så har de en plats i Hockeyn i rimlig mån. Nittiotalets wild life med stora enforcers och galna pests är över iochmed lönetaketet. Dessa spelare har sakta men säkert fasats ut ur ligan och deras plats har fyllts av grovjobbare som trätt in istället. Strategin finns dock kvar. Det finns egentligen inget sätt att skydda sig emot pests förutom att helt enkelt ge dem stryk. Domaren kan inte se allt och vill vi verkligen att han gör det? En stor del av Hockeyns charm är just ruffigheten, det är inte fotboll där domaren blåser sönder match efter match tack vare att spelarna ligger ner mer än vad de står upp. Självklart ska boarding fortfarande straffas med matchstraff och jag tycker det är bra att lönetaket ger fler spelare som kan bidra till ett bra spel får möjligheter ute på isen, men den tuffa mentaliteten tillhör sporten och är en del av charmen.

Dessutom bortser man ofta en viktig del av just hockeyfightsen, nämligen att publiken gillar det. Hockey är precis som all annan sport showbusiness i slutändan. Det drar folk till arenan och publiken vill se sin Enforcers försvara sina stjärnor mot motståndarens pest. Det är en del av spelet och lite av charmen med NHL. Många svenskar klappar sig ofta på sitt moraliska bröst över det här, hur amerikanska hockeyfans minsann kan vara så blodtörstiga att de uppmuntrar sådant här beteende. Känner man att man tillhöra den här kategorin bör man kanske ta en titt på våran egen supporterkultur i Sverige och i Europa. Hockeyhuliganer förekommer inte i NHL, inte heller i någon annan sport i nordamerika är huliganism vanligt. Sport väcker känslor men i NHL så löser man det på isen. Låt dem fortsätta med det!


1 kommentar: