Årets största trade, vi bryter ner och analyserer!


I veckan så slog nyheten ner som en bomb. En av NHL och hockeyvärldens största spelarbyten i år gick av stapeln. Hela 7 spelare ingick i affären mellan Winnipeg Jets och Buffalo Sabres. Två lag med helt olika situationer framför sig. Winnipeg balanser i skrivandets stund på slutspelsplats, resterande av säsongen handlar bara om en sak. Att kommer över och stanna ovanför strecket. För Buffalo Sabres däremot så är säsongen redan över. För ett tag sedan skrev jag ett inlägg om tankning och just vikten av det i år med Eichel och McConnor som draft picks. För Buffalo är det ombyggnation till nästa år som gäller. Hur ser då den berömda affären ut och hur har de olika parterna tänkt. Här kommer min analys av traden:

Traden i sin helhet:

Buffalo Sabres införskaffar:

Evander Kane
Zach Bogosian

Samt prospects:
Jason Kasdorf

Winnipeg Jets införskaffar:

Drew Stafford
Tyler Myers

Samt prospects:
Joel Armia
Brendan Lemieux

Dessutom en första draft pick ifrån Buffalo Sabres. Den senaste av Buffalo´s tre första draft picks.

Trade analys:

Evander Kane
Han är stommen i traden. En grovjobbare med stor potential till att göra mål. Skicklig med puck men använder även sin kropp väldigt bra i spelet. Har lite skitig spelstil men är inte rädd för att ta de tuffa uppgifterna. Har varit en nyckelspelare i Winnipeg i år. 23 år gammal så har även sina bästa år framför sig och är redan etablerad i NHL. Problemet med Kane är att han dragit på sig en axelskada, vilket sätter ett stort frågetecken på hans tillgänglighet resten av säsongen, hans 6 miljoner blir därför väldigt påfrestande för en klubb som absolut behöver all hjälp de kan få för att ta sig till slutspel. Därtill så ryktas det om lite gruff med Dustin Byfuglien, Winnipegs stjärnback. Winnipeg skeppar alltså en nyckelspelare som är i begynnelsen av sin karriär men kan inte bidra till deras nuvarande situation. För Buffalo Sabres däremot så är Evander Kane en frälsning från ovan. En stabil nyckelspelare till nästa säsong, skadad som man kan ersätta med någon sämre utan att bli anklagad för tankning. För detta är Buffalos enda mål med den här säsongen. Att tanka ner sig och komma sist och därmed få antingen McConnor eller Eichel i draften.

Evander Kane Tribute


Zach Bogosian mot Tyler Myers.
Den här biten är svåranalyserad. Två allround backar som är på väg in i sina bästa år. Väldigt lika spelstil. Allround spelare som kan logga mycket istid. Klarar av både det defensiva och offensiva jobbet. Bägge två är blivande första kedje backar. Tyler Myers tog hem Calder Trophy första året i NHL, har sedan dess inte levt upp till förväntningarna även om han långt ifrån floppat. Zach Bogosian har haft något bättre år senaste tiden i NHL än Myers, däremot så har han också spelat för bättre lag. Enda analysen som jag kan se av det här bytet är att Buffalo tappat tron på Tyler Myers som blivande stjärnback medans Winnipeg har hoppet uppe. Skall bli intressant att se Tyler Myers spela i ett slutspelslag. Zach Bogosian har inte riktigt samma potential som Tyler Myers, men verkar prestera mer för tillfället. Om Dustin Byfuglien kan smitta av lite av sin råa spelstil till Myers när han kommer till Jets så kan vad som helst hända.


Best of Myers
 
Bogosian Tribute

Drew Stafford
Har gjort sitt i Buffalo. Med sina 29 år platsar han inte i ett lag som satsar på de kommande åren. En av NHL´s mest förutsägningsfulla spelare. Har en väldigt typisk anfallstil, som han däremot gör väldigt bra. Kommer aldrig bli en förste spelare men skänker bra djup i en andra eller tredje kedja med sin målfarlighet. Är helt klart en sämre spelare än Evander Kane, men som däremot kommer ge Winnipeg lite skadeutrymme och mer flexibilitet i kedjebytena samt rutin.


Juniorerna då?
Joel Armia och Brendan Lemieux går till Winnipeg och Jason Kasdorf till Buffalo. Här försöker man kompensera för Evander Kane mot Drew Stafford. Joel Armia har haft stor potential men verkar ha svårt att anpassa sig till det nordamerikanska spelstilen. Tiden börjar rinna ut för den vad som verkade vara mycket lovande finnen. Kan bli en betydelsefull NHL spelare på senare år. Brendan Lemieux beskrivs som en kopia av sin far Claude Lemieux. Återstår dock att se ifall den 18:åriga grabben har nerverna som behövs för sin fars provocerande spelstil. Jason Kasdorf som går till Buffalo är en möjlig blivande NHL målvakt. Har visat bra statistik till och från, men haft otur med skador. Tveksamt om talangen räcker till de närmsta åren.  Har inte riktigt fått chansen i målvaktspäckade Jets organisationen och får möjlighet till en bättre start i Buffalos Organisation.

Draftvalet
Draftval är klassasiska balanseringsverktyg i NHL affärer. I det här fallet så får Winnipeg ett av Buffalos tre förste rundans draft val för att kopmpensare ytterligare skillnaden mellan Drew Stafford och Evander Kane. Buffalo har sin egen den ursprungliga kvar. Det är med den de satsar på att värva McConnor eller Eichel. Dessutom har de tidigare bytt till sig New york Islanders och St Loius Blues första rundors val. Det är en av dessa som Winnipeg får, beroende på hur Blues och Islanders slutplacering blir.

Vem är då vinnare respektive förlorare i affären?

Jag tycker det är en väldigt smart affär ifrån bägge organisationerna. Det är två lag i helt olika situationer där man har tagit fördel av den andre behöver och vad man själv kan avvara. Min magkänsla är dock att Buffalo gett lite väll mycket för att införskaffa just Evander Kane. Tyler Myers bytet mot Zach Bogosian tycker jag var onödigt, Myers har lite bättre potential och kroppsformat än Bogosian. Prospectsen och draftvalet borde ha räckt för att kompensera skillnaden mellan Kane och Stafford. Winnipeg behövde bli av med honom för att ha en chans att nå slutspel, så Buffalo borde ha drivit igenom affären ändå. Har dock Buffalo tappat tron på sin Calder vinnare så ser jag även den biten av affären. Den här affären kommer att bedömas lyckad för de olika lagen beroende på om Kane återhämtar sig från sin skada samt om Tyler Myers lyckas blomma ut till sin fulla potential i Winnipeg. Joel Armi har visserligen möjlighet att utveckla sig till en betydelsefull NHL spelare, men tiden börjar ta slut och det verkar som han får ställa sig till den outändliga lista av spelare som haft potential men inte klarat att ta steget in i NHL. Lemieux kommer på sin höjd bli en publikfavorit på grund av sitt provocerande spel, men han kommer nog aldrig bli en spelare av betydelse utan mer cirkulera i ligan som en grinder/pest. Det är möjligt att om man kan finslippa honom lite och han visar sig ha nerverna att stå upp för sin provocerande spelstil så kan värdet på honom öka lite till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar