Ligans kanske mest överbetalda spelare?

Många håller nog inte med mig, och kanske skulle jag tillochmed bli mordhotad om jag besökte huvudstaden. En av de absolut bäst betalda spelarna i ligan bevisar i årets säsong precis vad ordet överreklamerad innebär. 
Det är att sticka ut hakan att kritisera Alex Ovechkin. Calder, Hart, Ross samt Rocket trophie innehavare. Tre stycken VM guld, samt ett antal interna poängrekord. Ovechkins meritlista är så lång så det vore publikt självmord att kalla honom för dålig hockeyspelare. Det gör jag inte. Jag kallar honom för överbetald och här är varför:




  • LönenAlex är dyr i drift. Med ett trettonårigt avtal på 9 miljoner dollar är han en av ligans bäst betalda spelare. Med dagens lönetak medför det att Alex själv måste fylla luckorna i kompetensen som hans lön utgör. Med en lägre lön på 7,5 miljoner dollar så hade han varit NHL´s mest prisvärda spelare. För tillfället rankas han på 35:e plats i poängligan i NHL, alldeles för lågt för en renodlad Sniper i den här löneklassen.
  • +/- StatistikenFjolårets +/- statistik var katastrofal för Alex. Trots 79 poäng under säsongen så landar ändå plus minus statistiken på hela -35! Mycket istid och dåligt lag ropar Ovechkin fansen i Caps. Jag håller inte med, inte ens toppforwards i bottenlagen har dessa siffror. Alex är kanske ligans sämsta tvåvägsforward.
  • En bra bössa, sen då?
    Varje lag har ett lönetak som styr hur General Managers bygger sina lag. När Alex tar så stor del av lönetaket utan prestera bland ligans tio i topp så kommer de uppoffringar som GM har gjort att synas. Alex har en bra bössa, han har ett av världens mest träffsäkra skott, världens bästa forward på att bryta sig igenom frilägen, men han saknar de defensiva kvalitéerna för att täcka upp sin egen lön när han inte presterar framåt. 
  • Beroende av snabba spelvändningar.
    Precis som alla toppsnipers i NHL så har Alex ett väldigt bra skott, det är därför de kallas snipers. En förmåga som Alex skiljer sig ifrån de andra prickskyttarna är hans styrka och snabbhet att bryta sig igenom försvararna och få en så kallad breakaway (friläge). Hans positionering i egen zon samt fysiska förmåga gör honom till världens bästa spelare på snabba spelvändningar. Tyvärr medför detta att Capitals är beroende av spel i egen zon för att ge Alex optimal förutsättning, vilket alltid är riskfyllt. Att han dessutom positionerar sig högt i egna zonen för att kunna gå på snabba genomskärare bidrar till sämre defensiva kvalitéer.




    Alex Ovechkins spelskicklighet i all ära, men Washington kan inte bygga ett lag på en spelare som Alex. Med Gretzky, Hull och Orr kunde man det, men Alex saknar mångsidigheten. 
  • Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar